omgaanmetconflict
Mediation opleidingen
Lieneke Witloks
Mediation opleidingen
06/17/2024
2 min
0

Waar komt een conflict vandaan?

06/17/2024
2 min
0

Een kijkje achter de schermen. 

Alle conflicten worden veroorzaakt door meningsverschillen maar lang niet alle meningsverschillen worden een conflict genoemd. Het hebben van een meningsverschil is dus niet het probleem. Het hebben van een meningsverschil is zelfs heel normaal, we zijn namelijk allemaal verschillend. Voor het ontstaan van een conflict is meer nodig, daarover schrijven we in deze blog iets meer. 

Conflicten kunnen existentiële vragen oproepen. Zulke existentiële vragen vragen om authentieke antwoorden. In deze blog helpen we je ook een stukje verder bij het vinden van die authentieke antwoorden.  


Holistische visie

Wij delen de mening van o.a. Friedrich Glasl (grondlegger van de escalatieladder) dat we pas inzicht krijgen in de mens en de maatschappij wanneer we de mens niet reduceren tot alleen zijn lichaam en wat psychische elementen. 

Samenvattend vormen onderstaande vier lagen een ondeelbaar geheel van de mens;

1. Het fysieke (het lichamelijke/ het waarneembare) 

2. Het emotionele (het gevoelsmatige deel) 

3. Het mentale (cognitieve/ het denken)

4. Het spirituele (passie/ inspiratie/ essentie) 

Conflicten zijn van invloed op onze hele persoon. Hoe meer een conflict escaleert, hoe meer het ons denken, voelen, willen en handelen beïnvloed en beheerst.

Je bewust zijn van deze verschillende lagen helpt je bij het vinden van passende antwoorden op vragen en dilemma’s die opkomen bij conflictsituaties. Ook geven deze vier lagen inzicht in waar een conflict voor jou vandaan komt. 

Omgaan met de verschillende lagen van de mens

In onze westerse wereld hebben we vooral geleerd om vanuit het fysieke en mentale niveau te functioneren, gevoed door onze opvoeding, opleiding, werk, leefomgevingen. We zijn vaak niet als ‘hele mens’ betrokken bij een interactie. Hoe mensen zich voelen krijgt traditioneel geen of weinig aandacht en het spirituele bewustzijn is voor velen helemaal een lastig begrip. Gelukkig zien wij dat er de laatste jaren meer ruimte komt voor ook een emotionele en spirituele benadering.

Om de verschillende lagen te kunnen aanspreken dien je een aantal blinde vlekken en innerlijke stemmen te overwinnen, waardoor je toegang krijgt tot een andere manier van waarnemen. Je zou kunnen zeggen; het waarnemen van jezelf met een beetje afstand. Alle relaties met andere kunnen ons dan dingen leren over onszelf. Het contact met andere geeft ons de mogelijkheid om delen van onszelf te ontplooien waar eerder misschien geen ruimte voor was en ze geven ons inzicht in onszelf. 

In onderstaande video hebben we in kaart gebracht hoe de verschillende lagen met elkaar communiceren en hoe, in onze ogen, de emoties een belangrijke functie hebben in het vertalen en snappen van de informatie. 


Hoe meer inzicht je hebt in jouw persoon hoe makkelijker je waarschijnlijk omgaat met de verschillen van mensen. Ik ben me ervan bewust dat wanneer deze lagen/termen nog (redelijk) onbekend voor je zijn deze blog om een nadere toelichting vraagt.

Ben je een professional die te maken heeft met conflicten en wil je hier meer over leren, binnenkort organiseren we weer een eendaagse workshop holistische conflicthantering. Reacties
Categorieën