Podcast holistisch scheiden
Emoties
Mariëlle
Emoties
02/25/2024
2 min
0

Podcast met Marielle van der Giessen

02/25/2024
2 min
0

De diepere laag van conflict

Het is blijkbaar mijn missie om mensen in conflict te begeleiden. Het leven bracht o.a. een rechtenstudie op mijn pad, om mij daarna – langs wat omwegen – de rol van advocaat te geven. Die rol heb ik tot nu toe met verve, maar ook met mijn eigen visie vervuld. 

Als advocaat kwam ik de eerste laag van conflict tegen. Ik noem dat de bovenstroom. Dat is het niveau waarop de partijen in conflict elkaar over en weer bestoken met standpunten en argumenten. Met als enige doel: het eigen gelijk halen. In die eerste jaren als advocaat raakte ik steeds meer bedreven in hoe ik mijn cliënt zijn of haar juridisch gelijk kon halen. Daar hoorde bij de kunst van het goede pleidooi en/of onderhandeling.

Daarnaast bleek ik van nature ook altijd op zoek te zijn naar de onderliggende behoeftes en belangen van zowel mijn eigen cliënt als de wederpartij. Vragen als ‘Waar wringt nu eigenlijk echt de schoen?’ hielpen daarbij. Om vervolgens het goede gesprek met de wederpartij en diens advocaat aan te gaan. Zodra de kaarten open op tafel konden worden gelegd, gaf dat soms ruimte voor een oplossing die via de rechter niet mogelijk was geweest.

De gelaagdheid van conflicten

Deze kunst heb ik verder mogen verfijnen door het vak van mediator te gaan leren. Aan de ene kant moest ik het nodige afleren, zoals het onpartijdig denken in plaats van de partijdigheid die ik als advocaat gewend was. Aan de andere kant kwam hier mijn natuurlijk talent voor het voeren van een constructief en bemiddelend gesprek naar boven. Zo ontdekte ik veel meer over de onderstroom in het conflict. Ik kreeg tools aangereikt om een antwoord te vinden op de prangende vraag ‘Waar wringt de schoen nu echt?’. Het gaat dan bijna altijd in de kern om het krijgen van erkenning, waardering of zekerheid en veiligheid. Anders gezegd: uiteindelijk wil elk mens in conflict uiteindelijk liever geluk, dan gelijk.

De laatste laag van conflict heb ik de afgelopen jaren aangeboord. Vanuit deze nog diepere laag in de onderstroom is een conflict een uitnodiging tot persoonlijke groei. De vraag is dan niet meer ‘Wat is er nodig om mijn gelijk te halen’ (1e laag), en ook niet alleen ‘Waar gaat het me nu werkelijk om” (2e laag), maar welk onbewust aspect in mij wordt getriggerd door het conflict buiten mij (3e laag)? De conflictsituatie of het gedrag van de ander, dat jou triggert, draagt een belangrijke boodschap in zich over jou zelf. Wanneer je deze boodschap kunt horen, zal dat je meer stabiliteit en balans in je eigen leven geven.

In de podcast van Gelinde Hengst waarin ik onlangs te gast was, vertel ik meer over mijn pad, en deze laatste diepere laag van conflict. Veel luisterplezier!

Je vind de podcast hier.

 

Reacties
Categorieën