verwachtingenenconflict
Mediation opleidingen
Lieneke Witloks
Mediation opleidingen
03/12/2024
1 min
0

Wat conflicten te maken hebben met verwachtingen en behoeften

03/12/2024
1 min
0

Veel conflicten komen voort uit verwachtingen van mensen ( bewust en onbewust) die niet uitkomen. Behoeften en verwachtingen lijken dichtbij elkaar te liggen. Toch gaat er een hele andere energie vanuit. Behoeften zijn open en toegankelijke informatie bronnen, verwachtingen zijn vaak beperkend en geconditioneerd. 

“Want zodra je iets wilt, dan sluit je iets anders uit”  
schrijft Elmer Hendrix in zijn boek ‘volwassen worden voor volwassen’ 
(aanrader 📖). Ik zie in conflicten ook regelmatig dat het zo werkt. 


verwachtingenenbehoeften


Vaak wordt een behoeften verward met of vertaald naar een verwachting, wat voor een teleurstelling kan zorgen. Je zou kunnen zeggen, behoeften en verwachtingen hebben een hoog conflict potentieel. Het benoemen en onderscheiden van onderliggende behoefte is een basis-skill voor elke mediator. Met onze holistische aanpak gaan we nog een stapje verder, o.a. door inzicht te geven in het schaduw-patroon dat nog onder de behoefte en de verwachting ligt. En door het basis inzicht en de ervaring dat alles in het leven precies gebeurt zoals het gebeurt, steeds in verandering en precies zoals het moet zijn. 


Wanneer de verwachting weg (of helder) is en de behoeften duidelijk ontstaat er ruimte voor een heel nieuw gesprek. 

Dat is het werk van de mediator, ruimte maken voor een nieuw perspectief en het constructieve gesprek. Om escalatie te voorkomen (of om te de-escaleren) is de juiste communicatie en een wakker bewustzijn essentieel. 


Maandag 15 april geven we een verdiepingsdag waar onze aanpak centraal staat, een dag waar je als conflictprofessional de kans krijgt om je vaardigheden te verbeteren en je bewustzijn te verdiepen (vooral toegespitst op echtscheiding en familieconflict). 

Wil je meer informatie? Lees hier verder.


Reacties
Categorieën