Het verschil tussen constructieve en destructieve conflicten

Het verschil tussen constructieve en destructieve conflicten

“Volwassen mensen maken geen ruzie”.
Een uitspraak die ik laatst las en die ik deze week zomaar uitsprak tijdens een pittige mediation (waar stevig ruzie werd gemaakt). 

Ik zei: ik las dit weekend in een boek; Volwassen mensen maken geen ruzie.
Toen werden ze allebei even stil.  

Ik vervolgde; daar stond ook bij dat
ruzie maken is iets wat kinderen doen die nog moeten leren hoe ze met conflicten om moeten gaan. 

Daar tijdens de mediation bleef het even stil. En toen zei een van de twee met een ongemakkelijk lachje; tja dat is eigenlijk waar. 
Maar… en toen kwam er een interessant verhaal met als kern dat die ander fundamenteel verschilde van mening over iets wat heel belangrijk was voor haar. 

📝Even een side note;
Zolang als ik werk met conflicten (zo sinds 2015) ben ik gegrepen door de visie - conflicten zijn de motor voor ontwikkeling en groei-.

In al die jaren is het een missie van mij geweest om die kijk op conflicten te delen en ondertussen is die visie verder verdiept en verruimd en draag ik de holistische visie uit op verschillende plekken. 

Cruciaal is het onderscheid kunnen maken tussen destructieve en constructieve conflicten. 
Zelfontwikkeling voor Mediators🧩Terug naar de mediation:
Een conflict hebben is iets anders dan ruzie maken. Je zou kunnen zeggen ruzie maken gebeurd wanneer een conflict escaleert en dus destructief wordt. Ruzie maken is een teken dat je naar een destructief conflict zit te kijken (of erin zit). Een conflict opzichzelf is heel basaal een verschil van mening. 

Een conflict wordt naar mijn mening vrijwel meteen constructief als het lukt om te onderzoeken wat er in jou wordt geraakt en het wellicht lukt om daar ook woorden aan te geven ( eventueel met hulp). 

Constructief met conflicten omgaan betekent niet dat er geen oude pijn meer kan worden geraakt, het gaat om hoe je met die pijn omgaat. Wordt die pijn op een ander uitgeleefd, of neem je er zelf verantwoordelijkheid voor? Emotioneel volwassen mensen nemen zelf verantwoordelijkheid (al dan niet met de juiste hulp en met vallen en opstaan) . 

⏰ 15 april hebben we een verdiepingsdag voor professionals die werken met conflicten en meer willen leren mbt onze holistische aanpak bij conflicten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen