Het doorbreken van hardnekkige patronen
20 maart 2024 

Het doorbreken van hardnekkige patronen

Hardnekkige patronen vinden hun wortels in je familiesysteem

In complexe scheidingsprocessen, waar de spanningen hoog oplopen en partijen vaak al langere tijd met elkaar in conflict zijn, is altijd sprake van (hardnekkige) patronen. 

Als mediator ga je aan de slag met die patronen, dat kan op verschillende manieren.
Hardnekkige patronen zijn eigenlijk altijd terug te voeren naar je familiesysteem. Bewustzijn hierop is essentieel bij het doorbreken van die patronen en het “oplossen” of in ieder geval verhelderen van de problemen.

De hoge spanning in het desbetreffende systeem verwijst/ vindt zijn wortels dan in het grotere systeem, het gezin van herkomst (en/of nog generaties verder terug).

Inzicht hebben in je familiesysteem en dan vooral ook op de juiste plek staan in je familiesysteem zorgt voor een meer moeiteloze stroming, de weg van de minste weerstand. Zoals Els van Steijn heel mooi beschrijft in haar boek
“De fontein, vind je plek” (een aanrader!).

Vanuit ons holistische centrum voor conflicthantering bezien we mensen altijd binnen de context van de geschiedenis van het (familie)systeem, zover als mogelijk binnen mediation. We hebben oog voor het grote web waarmee en waardoor alle personen en gebeurtenissen binnen een familiesysteem met elkaar verbonden zijn en hun effecten hebben in zowel het verleden, het heden en de toekomst.

Patronen doorbreken vraagt om een kalm brein

Los van inzicht in je familiesysteem heb je om tot verandering te komen ook een bepaalde emotionele staat nodig.
Als je in alle staten bent is het moeilijk om constructief te denken en te beredeneren. Ze zeggen niet voor niks “blinde woede”.  

Ons denken gaat automatisch, beredeneren is iets wat je kunt doen. Om constructief te kunnen beredeneren heb je een bepaalde mate van kalmte nodig. Je kunt altijd terug naar het bewustzijn als je kalm bent, terug naar de beleving in het hier en nu. 
Stress en spanning gooit je uit het nu. Zodra je uit het nu bent, bepaalt het verleden wat je gaat doen- een rake uitspraak van Jan Bommerez in gesprek met Giel Beelen in de de Kukuru podcast, die o.a. ook gaat over de hardnekkigheid van patronen. Link naar de podcast hieronder in een reactie. 

Wil je als conflict-professional jezelf ontwikkelen en leren hoe je die systemische bril kunt opzetten en inzetten tijdens je interventies? Vind hier meer informatie over onze opleidingen.

Of wil je zelf bepaalde patronen doorbreken, met behulp van mediation of coaching ? Hier vind je de mogelijkheden en de optie om een vrijblijvende afspraak te plannen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen