Van transpiratie naar transformatie
19 november 2023 

Van transpiratie naar transformatie


Een echtscheiding is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis in het leven van scheidende partners. Veelal kan er zelfs gesproken worden van een crisis. De wereld staat op zijn kop en er gaan grote veranderingen aankomen voor alle gezinsleden, zoals bijvoorbeeld een ander huis, minder geld en/of zorgen over de toekomst. Het leven zoals het was, eindigt. Daar komt een nieuw leven voor in de plaats. Waar de ene deur dicht gaat, gaat altijd een andere deur open. De crisis van de scheiding bergt in zich dus het zaad voor iets nieuws.

Holistische visie op echtscheiding

Om goed in die nieuwe levensfase te kunnen stappen is het belangrijk dat beide partners eerst eerlijk bij zichzelf en bij elkaar in de spiegel kunnen kijken.

De vragen die daarbij gesteld worden zijn:

Wat is het in mij dat ik niet langer kan leven met het gedrag van mijn partner?” of: ‘Wat maakt mij niet langer gelukkig in de relatie?’. En wat is het ín mij dat ik verdriet, boosheid, frustratie of jaloezie voel?

Al deze emoties horen bij het scheidingsproces, dat in de kern een rouwproces is. Maar de centrale vraag is vanuit een holistische visie níet wat de ander doet waardoor deze emoties opkomen, maar wat het ín jou is dat deze emoties worden gevoeld.


Wanneer in echtscheidingen ruimte is voor het stellen van deze vragen, kan door de scheidende partners een eerste stap gezet worden om anders te kijken naar hun conflictpatroon. En dat geeft direct ook weer ruimte voor de kinderen. Kinderen met ruziënde ouders of ouders met niet uitgesproken spanningen en irritaties, ontwikkelen immers gedragspatronen om hiermee om te kunnen gaan.

Elk mens wordt door andere gedragingen of gebeurtenissen buiten zichzelf emotioneel getriggerd. Deze innerlijke rode knoppen zijn veelal ontstaan in de vroege jeugd (van 0 tot 7 jaar) en sluimeren in het onbewuste en vormen een verborgen schaduwkant. Elk mens heeft deze schaduw. Deze onbewuste rode knoppen hebben een functie: ze verbergen meestal onderliggende pijn of weerstand. Een crisis, zoals een scheiding, geeft de mogelijkheid om die oude pijn of weerstand met een volwassen blik aan te kijken.

Zodra een tipje van die onbewuste sluier is opgelicht, zal het maken van de afspraken over de kinderen en de financiën een stuk soepeler verlopen.

Beide partners hebben op hun eigen manier pijn van de scheiding.

Zolang de ene partner nog ‘vol’ is van de eigen pijn, kan deze de pijn van de andere partner niet zien. Dat leidt tot onbegrip, ruzie en discussie. En deze onderliggende pijn en onbegrip loopt als een onderhuidse stoorzender door de discussie over het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant.

Door in te zoomen op deze scheidingspijn, wordt zichtbaar dat die vaak al veel langer als een destructief patroon in de relatie een rol heeft gespeeld. Als je in het scheidingsproces beiden door die ‘zure appel’ heen durft te gaan, geeft dat ruimte. We noemen dat het pad van transpiratie naar transformatie. In het beste geval leidt die ruimte in het eigen gemoed en hart tot een beter begrip van de pijn van de ander.


Kortom, als aanstaande ex-partners bereid zijn de weg van transpiratie naar transformatie te lopen, zal de echtscheiding voor zowel de ex-partners als de kinderen leiden tot een echt nieuwe start voor alle gezinsleden.

Wil je meer lezen of weten over onze holistische aanpak bij echtscheidingen, zie ook onze mediation pagina of neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen