Overige opleidingen

Specialiseer je in het professioneel begeleiden van (echt)scheidingen,

het maken van een ouderschapsplan, omgangsregelingen,

en de accreditatie ‘Familymediator’ willen behalen.

Je wilt jezelf als mediator specialiseren op het gebied van mediation bij familieconflicten, ouderschap en (echt)scheidingen. Het is de moeite waard je daarin te specialiseren omdat echtscheidingen, op het gebied van conflictcontext, -dynamiek en regelgeving, bijzondere eigen kenmerken heeft. De ingrijpende gebeurtenis van een (echt)scheiding kent bij de afwikkeling emotionele, zakelijke en juridische aspecten. Een succesvolle mediator in deze zaken dient daarom te beschikken over daarbij horende kennis en vaardigheden om conflictpartijen optimaal van dienst te kunnen zijn. 

De modulaire opbouw van de opleiding familiemediation biedt je een volledige en uitgebreide opleiding tot geaccrediteerd Familiemediator en de mogelijkheid om los een module te volgen als permanente educatie of nascholing.

De opleiding is door de MfN, SKJ en het ADR geaccrediteerd. Dit programma leidt je op volgens het MfN-protocol Familymediator. Afronding van deze 8-daagse opleiding resulteert in de aantekening ‘Familymediator’ in het mediationregister. Onze opleiding voldoet daarnaast aan de eisen die worden gesteld door de Raad voor de Rechtsbijstand aan Rechtbankmediators.

Geldt dit voor jou?

Ja ik wil;

  • meer tools en (zelf)vertrouwen bij het begeleiden van echtscheidigen.
  • meer rust voelen bij de specifieke conflict dynamiek
  • makkelijker omgaan met de bijkomende emoties
  • mezelf specialiseren als familie-mediator

Lees dan verder!

Doelstelling van de opleiding

Na deze opleiding Familiemediation en echtscheiding kunnen deelnemers:


  • Mediation toepassen in familieconflicten;
  • Kenmerkende conflicten en dynamiek (h)erkennen in het kader van familieverhoudingen;
  • Relevante regelgeving praktisch toepassen bij scheidingen en de afwikkeling daarvan;
  • Ouderschapsplan opstellen en uitwerken met conflictpartijen;
  • Verschillende strategieën volgen bij de uitwerking van familieconflicten;
  • Conflictdynamiek herkennen en hanteren bij familieconflicten, daarbij horende vaardigheden en de juiste interventies toepassen in het kader van mediation.

Opbouw van de opleiding

De Specialisatie Familiemediation en echtscheiding bestaat / is opgebouwd uit:

  • Basisblok (4 dagen)
  • Aandacht voor systemische aspecten
  • Aandacht voor ouderschap bij (echt)scheiding
  • Aandacht voor zakelijke en juridische aspecten
  • Een afrondende integratiedag waarin alles samen komt 


De specialisatie Familiemediation en echtscheiding kan gevolgd worden in een 8-daagse variant of losse modules. Onze opleiding biedt volledigheid aan de bijzondere dynamiek van familieconflicten en echtscheidingszaken. De persoon van de mediator staat gedurende de opleiding centraal. Tijdens de opleiding zoomen we, naast de financiële en juridische aspecten, in op de integratie van het psychologische en systeemdenken in de aanpak van mediation. De opleiding voldoet met de lesvariant van 8 lesdagen ruimschoots aan de accreditatie ‘Familymediator’ voor de MfN, het ADR en Raad voor Rechtsbijstand register. Indien je kiest voor de 8-daagse variant, neem je deel aan het basisblok en de vier verdiepende specialisatiedagen. De modules zijn ook los te volgen als verdieping of permanente educatie.


Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Mediation bij familieconflicten, basisfilosofie en visie;
  • Historie, sociaal, psychologisch en juridisch kader;
  • Psychologische aspecten bij familieconflicten en echtscheiding;
  • Aanpak, interventies/vaardigheden, hiërarchieke aspecten;
  • Ouderschapsplan, kinderen en echtscheiding;
  • Zakelijke aspecten; boedelscheiding en alimentatie;
  • Dynamiek tussen spanning en emotie;
  • Financiële en juridische aspecten;
  • Specifieke aspecten van de vaststellingsovereenkomst.

Doelgroep

Deze specialisatie is bestemd voor professionals die zich willen specialiseren en toeleggen op het professioneel begeleiden van (echt)scheidingen, het maken van een (wettelijk verplicht) ouderschapsplan, (soms diverse) omgangsregelingen, en de accreditatie ‘Familymediator’ willen behalen. De opleiding is ook geschikt voor ieder die in zijn of haar rol te maken krijgt met familieconflicten en/of echtscheidingssituaties.


Centrum Holistische Conflicthantering heeft als erkend opleidingsinstituut de vrijheid om ter eigen beoordeling een deelnemer vrijstelling op onderdelen te verlenen. Dit vindt plaats door beoordeling van de hoofdopleiders. Tot uiterlijk één maand voor aanvang van de eerste lesdag, kan het verzoek voor vrijstelling worden ingediend.

Leermethode

Op basis van de eigen praktijksituatie werken deelnemers onderwerpen met de trainers uit. Met behulp van inleiding, zelfanalyse, discussie, oefeningen en rollenspellen verdiepen deelnemers hun kennis en vaardigheden op dit terrein. Daarnaast staat een proefabonnement op het alimentatierekenprogramma Split Online en een digitale leeromgeving ter beschikking. Na iedere dag maken de deelnemers een ‘reisverslag’, waarin de trainer reflectievragen zal inbrengen voor extra verdieping en reflectie.


De modulaire opbouw van de opleiding biedt een volledig en uitgebreide opleiding tot geaccrediteerd MfN-Familiemediator.
Om de theorie en vaardigheden van de aspirant-familiemediators te toetsen, worden er (volgens de richtlijnen van de MfN) thuisexamens afgenomen. Tijdens de opleiding werk je gericht aan huiswerkopdrachten en bestudeer je de literatuur en de reader.

Aanvullende informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

8 dagen/16 dagdelen
Cursustijden 09:30 uur - 16:30 uur


BESCHIKBARE STARTDATA

21 september 2023


WAAR 


PE-PUNTEN

48 MfN PE punten (waarvan 36 punten in categorie 1a en 12 punten in categorie 2) - 102 SKJ punten. NVRG en NOvA op aanvraag.


KOSTEN

Investering voor 8 lesdagen bedraagt € 3.190,-. De prijs is inclusief lunch, syllabus en proefabonnement op Split-Online. Exclusief zelf aan te schaffen literatuur á circa € 122,-.

Losse modules: op aanvraag.
Deze opleiding komt in aanmerking voor STAP-budget. Op basis van de eigen praktijksituatie werken deelnemers onderwerpen met de trainers uit. Met behulp van inleiding, zelfanalyse, discussie, oefeningen en rollenspellen verdiepen deelnemers hun kennis en vaardigheden op dit terrein. Daarnaast staat een proefabonnement op het alimentatierekenprogramma Split Online en een digitale leeromgeving ter beschikking. Na iedere dag maken de deelnemers een ‘reisverslag’, waarin de trainer reflectievragen zal inbrengen voor extra verdieping en reflectie.

Lees hier ervaringen van onze klanten

Ik heb Lieneke leren kennen als en gedreven vakvrouw. Ze weet waar ze het over heeft en kan dat heel begrijpbaar overbrengen.
Yvonne van  Balkom Maas - Zelfstandig ondernemer
‘Lieneke blijft continu nieuwsgierig naar mensen en naar de reden waarom mensen de dingen doen die ze doen. Ze geeft daarbij verhelderende reflectie en inzicht.’
Elsa barends -Agile IT Service manager
‘Ik zou Lieneke aanraden binnen mijn netwerk omdat ze heel betrokken is bij partijen en een volledige inzet toont. Lieneke zal alles inzetten om klanten tevreden te krijgen.’
Theo van megen - van Megen mediator


Heb je nog vragen of wil je een afspraak inplannen voor een kennismaking?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op